keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Nälkä(kö)??

Olen tässä jo jonkun aikaa miettinyt, mitä nälkä on ja mistä sen tunnistaa? Mistä minunlaiseni ( tunnesyöppö/ahmatti ) ihminen tunnistaa nälän?
Suurimmaksi osaksi kaikissa laihdutusohjeissa luetellaan, kuinka paljon saa ja pitää syödä ja vielä ajat päälle! " syö kolmen tunnin välein, ettei tuu nälkä ".. Ahaa, okei. Eli nälkä tai sen tunne on pahasta? Mitäpä sitten jos ei erota/ tiedä miltä nälän kuuluu tuntua? Ja mitä tapahtuu jos koen nälän tunteen? Jos näläntunne on niin paha asia, niin kuolenko sen tuntemisesta?
Pitääkö olla vaikka 5h syömättä, tunnistanko sitten oikean nälän vai janosta johtuvan nälän vai olisiko se sittenkin tunnenälkää?
Ja mitä sitten, jos mulle tulee nälkä? Tietysti olen säännöllisten ruoka-aikojen kannalla ja mielellään sen terveellisen ruoan, mutta eikö välillä olis ihan hyvä pidentää sitä ruokaväliä ja tunnistaa se oma nälkä? Enkä tarkoita nyt paastoa ym. Kai välillä saa palautella mieleen miltä se oikea nälkä tuntuu, jotta sen erotta
janon tunteesta ja tunnenälästä?

Olen miettinyt tätä sen verran paljon ja jopa ääneen tällä kertaa ja eilen sitten yksi tuttu tokaisi " kyllähän nälän tunnistaa, maha murisee" :)
Onko näin? Onko se noin helppoa??
Miksi minun mahani on erilainen kun muiden mahat? Minun ei murise. Ikinä. Itse huomaan olevani nälkäinen kun minulle tulee paha olo ja huimaa. Murinaa? Ei ole ja tuskin tulee :)
Ainoat murinat/mölinät mahani päästää, kun olen syönyt jotain sopimatonta ( vehnää )...

Siispä valaiskaa minua. Mistä tunnistan mä nälän?
Ja anteeksi aamuinen avautuminen :) Olen ollu hereillä jo viidestä :)5 kommenttia:

 1. Kylläpäs sä kyselet vaikeita! :D

  Kyllä mä oon ainakin välillä ihan tahallisestikin venytäny ruokaväliä vähän pidemmäks. Ihan omalla logiikalla (johon ei ehkä aina kannata luottaa ;D ) järkeilin, että jos kroppaa jatkuvasti syöttää tasaisin välein, niin jossain vaiheessa se hyöty kääntyy nurin. Ei välttämättä mene niin, mutta itse ajattelisin että aina välillä pitää vähän järkyttää kroppaa jotta projekti etenee...

  Sitä en osaa sanoa mistä oikean nälän tunnistaa. Itse sen erotan melko hyvin mielitepoista, sillä mulla alkaa vatsassa tuntumaan. Ei välttämättä maha murise, mutta tulee ikäänkuin kipua ylävatsaan.
  Toisaalta, jos illalla sängyssä makoilen ja mietin että onkohan mulla vielä nälkä, niin saan kyllä aiheutettua itselleni nälän. Ihan samanlailla kun jos miettii että pissattaako mua, niin varmasti tulee pian vessahätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt taas kirjottelin niin nopeesti, että teksti on täynnä kirjoitusvirheitä :(
   Ei siis mielitepoista, vaan mieliteoista ;D

   Poista
  2. Siisnaitä mä ajoinkin takaa, että jos syö koko ajan ohjeiden mukaan 3h välein, ni voiko se olla pidemmän päälle hyvä? Unohtaa miltä nälkä tuntuu ja ainahan sanotaan et pitäs syödä niin et jää hieman nälkä.
   Jos syön esim. puoli vuotta säännöllisesti 3h välein ja sit tuleekin tilanne jossa ruokailu venyy ja tulee nälkä. Tunnistanko sen näläksi vai joutuuko kroppa shokkiin nälän tuntemisesta ja pysäyttää laihtumisen?

   Olen vaan tosi huono ilmasemaan mitä ajattelen :)

   Poista
 2. Hei!

  En tiedä, oletko jo tutustunut Patrik Borgin ajatuksiin, mutta jos et, niin suosittelen lämpimästi: http://patrikborg.blogspot.fi/ :)

  Itsekin tajusin vasta pari vuotta sitten, että hemmetti mun nälkä onkin sitä, että hermot kiristyy ja aivot menee lukkoon. Tai että ruoka on koko ajan mielessä, vaikka juuri olisi syönyt. Missään vaiheessa ei tunnu ns. fyysistä nälkää vatsassa. Nyt kun olen syönyt jo jonkin aikaa reagoiden näihin tuntemuksiin, on nälkä alkanut ilmoittaa itsestään myös vatsassa. Jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen seuraillut kyseistä blogia silloin tällöin ja itse tunnesyöjänä onkin hankala erottaa oikea nälkä ja kokemuksesta tiedän, että itsellä kun tulee nälkä koen vain hyvin pahaa oloa ja heikotusta. Mietin vain kuinka sekaisin kroppa oikeasti on ja menee jos haluaa opetell nälän tunteen tuntemaan..
   Äh, että mä ooon sekava :)
   Mun kompastuskivi on tunnenälän ja oikean erottaminen ja se oikea nälän tunne onkin hakusessa :) vaikka tiedän koska tunnesyön ni se oikea näläntunne.....

   Poista